Da punken kom til Norge

Punk er en musikksjanger som oppstod i London og New York i 1976. Den røffe musikken har sitt utspring i såkalt garasjerock og kjennetegnes av korte låter som spilles i et høyt tempo. Tekstene er ofte både samfunnskritiske og politiske, og sjangeren oppstod som en reaksjon mot det som kunne bli oppfattet som litt kunstig og overdådig i andre rockesjangre. Det tok ikke lang tid før punksjangeren kom til Norge, og allerede høsten 1976 ble denne «nye rocken» som hadde tatt London med storm, kjent også her i landet.

Imidlertid var det ikke før The Sex Pistols spilte konsert i Oslo sommeren 1977 at startskuddet gikk for punken i Norge. Fra nå av opplevde punkmusikken en økende popularitet blant nordmenn, og i 1978 ble Hard Rock Kafe etablert i Trondheim som en konsertscene for amatørband. I 1981 ble UFFA punkens hovedkvarter i Trondheim, og året etter ble Blitz i Oslo opprettet med samme rolle. Punk regnes fremdeles som en viktig musikksjanger og kultur i Norge i dag, og det finnes en rekke aktive miljøer i små og store byer rundt omkring i landet.

«Thomas Dellert and the Sex Pistols 1978» av Bruno Ehrs (CC BY-SA 3.0)

Fra musikksjanger til viktig kultur

Punken ble i utgangspunktet sett på som en musikksjanger og subkultur for ungdom og arbeiderklassen. Dette har imidlertid vist seg å ikke stemme, og punken har tilhengere i et bredt spekter av ulike sosiale klasser og aldersgrupper. Det kjente punkbandet The Sex Pistols ble for eksempel dannet som et mediestunt for å promotere en av klesbutikkene til den ikoniske og fasjonable designeren Vivienne Westwood, og punkmusikeren Patti Smith var poet før hun begynte på musikkarrieren. Punken har inspirert mange mennesker og satt sitt fotavtrykk i ulike samfunn verden over som en egen stil og kultur. I dag finnes det både egne puber, klær og til og med spilleautomater som er inspirert av punken. En av disse er blant annet  «Punk Rocker» som tilbys av Bitstarz, og er en av de første casinoene som lar spillerne gjøre innskudd med Bitcoin. Denne morsomme spilleautomaten tar deg med inn i punkens verden med hodeskaller, støvler og andre elementer som representerer den unike sjangeren.

Rock for alle

Punken ble i stor grad sett på som en inngansport til rocksjangeren for de som ikke hadde spilt i band tidligere. Spesielt var det et fokus på rekruttering av kvinner til rocken, men sjangeren er likevel i høy grad dominert av menn. Imidlertid har både kvinner og seksuelle minoriteter brukt punken som et middel for å protestere mot diskriminering, og flere demonstrasjoner og bevegelser har sitt utspring herfra. Blitzhuset i Oslo er et godt eksempel på en slik bevegelse som har en lang historie med politisk aktivisme. Uansett om man er enig eller ikke i miljøets synspunkter og handlinger, så er det ingen tvil om at punken har spilt en stor og viktig rolle i seksuelle minoriteters kamp mot diskriminering og marginalisering.

«Blitzhuset i Oslo i 2007» av Sean Hayford O’Leary (CC BY 2.0)

Skribent: admin1