24 litt uvanlige hunderaser – hvor mange kjenner du igjen?

Det finnes mange unike hunderaser som du sjeldent eller aldri ser her hjemme i Norge. Mange av dem er utrydningstruet, eksotiske eller enkelt og greit vanskelige å finne. Her er et par av mine favoritter, hvilken er din favoritt?

#1: Bedlington terrier

bedlington
Nei, dette er ikke et lam. Overraskende nok har disse søte hundene sterke kjever, og ble avlet frem for å drepe rotter og å sloss mot andre hunder før det ble forbudt. I dag er Bedlington terrierene fortsatt veldig energiske og trenger trening for å komme overens med andre.

#2:Bergamasco Shepherd

bergamasco1 bergamasco2Disse hundene ble avlet frem for Alpene, og har utviklet seg til å ha en pels bestående av tjukke «dreads». Utrolig nok krever pelsen veldig lite stell, og denne hunderasen røyter heller ikke. Disse store, vennlige kjempene er observante og tålmodige. De danner sterke bånd med eieren sin, men kan være sjenerte blant fremmede.

#3: Karelsk bjørnehund

bjørnehund1 bjørnehund2Karelsk bjørnehund er en utpreget brukshund med røtter fra Karelen, på grensen mellom Finland og Russland. Den regnes som en nær slektning av russisk-europeisk laika og tilhører de nordiske spisshundene. På finsk heter den karjalankarhukoira. Denne hunden ble som navnet tilsier brukt til å jakte på bjørner og for å få dyrs oppmerksomhet på jakt mens jegeren skal felle dyret. Dersom en Karelsk bjørnehund trenes kan den bli et loyalt medlem av familien.

#4: Bouvier Les Flandres

bouvierBouvierer var originalt avlet frem som arbeidshunder av Belgiske munker. Arbeidsmoralen og lojaliteten til mennesker har bouvierene fortsatt, og under verdenskrigene ble de blant annet brukt til å trekke ambulanser og til å finne skadete soldater. Legenden sier at en Bouvier beit hånden til Adolf Hitler, da han skulle undersøke om rasen kunne brukes som vakthunder for de tyske soldatene. Dette gjorde Hitler rasende, og han beordret soldatene til å skyte en hver Bouvier de så på stedet.

#5: Griffon bruxellois

brussels1 brussels2Griffon bruxellois er en belgisk miniatyrhund som ble avlet frem på 1800-tallet. De er sjarmerende, nysgjerrige og kjent for sine nesten menneskelige ansiktsuttrykk. Dessverre ble rasen nesten utryddet under 2. verdenskrig, og den er fortsatt sjelden.

#6: Catalburun

catalburun catalburun2Catalburun er nesten ukjent utenfor Tyrkia, og er en av bare tre hunderaser med delt nese. Nesen dens er kjent for å være en av de beste sporhundsnesene.

#7: Kaukasisk ovtcharka

caucasian1 caucasian2Ovtcharka betyr gjeterhund, men Kaukasisk ovtcharka er ingen gjeterhund i vestlig forstand – men en stor vokterhund. Så hvis du har problemer, skaff deg denne digre rasen som kan veie opp til 100 kg, og ble avlet frem for å beskytte bønder i Georgia mot bjørner og ulver!

#8: Slovakisk Cuvac

cuvac1 cuvac2Selv om denne rasen kan se ut som den bare består av masse pels, er den faktisk veldig muskuløs og mesteparten av vekten er muskler. Denne rasen er avlet frem for å beskytte flokker av dyr mot rovdyr, og er en naturlig beskytter av flokken sin, uansett om det er mennesker eller dyr. Uten sosialisering kan hundene bli aggressive og på vakt mot fremmede.

#9: Dandie Dinmont terrier

dandie1 dandie2Denne lille søtnosen med en en fantastisk afro stammer fra Skottland, og ble avlet frem på 1700-tallet. Denne rasen er en mix av Skye Terrier og den nå utdødde Scotch Terrier, noe som gir den det unike utseendet. Både bønder og sigøynere brukte denne rasen for å kvitte seg med rotter på grunn av de korte bena. Dessverre er rasen veldig sjelden, og det registreres bare et par hundre valper hvert år.

#10: Grand Basset Griffon Vendéen

grandbasset1 grandbasset2Grand Basset fikk sitt ekstravagante navn av å hjelpe franske aristokrater på deres jaktturer. I dag er rasen en fantastisk kamerat, som blir ca. 50% lengre enn den blir høy!

#11: Lancashire heeler

lancashire lancashire2Du har kanskje allerede skjønt gjettet det, at man tror Heelers er etterlevningene av Welsh Corgis og Manchester Terriere. De har de samme instinktene som sine forfedre og ble avlet for å være gjeterhunder og kjæledyr.

#12: Svensk lapphund

lapphund1 lapphund2Svensk Lapphund har gjetet reinsdyr i Lappland for mer enn 7 000 år. Disse elegante hundene har store hjerter, og er relativt sjeldne her hjemme.leonberger leonberger2

#13: Catahoula Leopard Dog

leopardCatahoula Leopard Dog, også kjent som «The Cat» grunnet sitt spesielle utseende ble avlet frem for å brukes til jakt og gjeting. De er kjent for å være ekstremt vennlige med mennesker.

#14: Løwchen

lowchen lowchen2Løwchen betyr «Lille løve» på tysk, og er en av de mest sjeldne rasene på jorden, med en historie som strekker seg helt tilbake til 1442. Denne fantastiske elegante og hjertlige hunden sin jobb var å være selskapshund for hoffet i Frankrike og Tyskland, og finnes i mange gamle malerier.

#15: Napolitansk mastiff

mastiff1 mastiff2
Selv om denne hunden kan se skummel ut, er Napolitansk mastiff 70 kg med ekte kjærlighet. Denne rasen har eksistert i Italia i mer enn 2 000 år, og ble tidligere brukt i Romerske arenaer. I dag blir de brukt i politiet og militæret, hvor deres størrelse og intelligens gjør de svært verdifulle.

#16: Mexikansk nakenhund

mexicansk1 mexicansk2Den mexikanske nakenhunden har eksistert i mer enn 3 000 år, og kan spores tilbake til det gamle Mexico. Det at den ikke har hår gir den en fordel i de tropiske regionene og rasen har vært brukt som kjæledyr og jakthund. At denne rasen har dype røtter i Sør-Amerika er det liten tvil om, da den blant annet kan bli sett i kunst fra de galme Aztecersivilisasjonene.

#17: Mudi

mudi1 mudi2Disse sjeldne gjeterhundene, som stammer fra Ungarn, er veldig intelligente, kraftfulle, og kanskje viktigst av alt kjærlige. Det største kjennetegnet er nok den bølgete, saueaktige pelsen.

#18: Ny-Guinea syngehund

newguinea newguinea2Denne hunden var i fullstendig isolasjon i mer enn 30 000 år, og ble oppdaget på en ekskursjon høyt oppe i fjellene på Papa Ny Guinea i 1950-årene. Som navnet antyder er de glade i å synge. Når de samles uler de i forskjellige tonefall. Det finnes færre enn 100 av disse utenfor deres naturlige habitat. Siden de ikke har vært blant mennesker lenge anbefales disse ikke som husdyr.

#19: Otterhound

otter
Otterhounder ble avlet frem på 1900-tallet i England for å jakte på oter. Da antallet oter falt, ble det også færre og færre igjen av denne vanvittig søte rasen. I dag er det kun rundt 1 000 stykker igjen på verdensbasis.

#20: Russisk toy terrier

russkiy1 russkiy2Denne elegante hunderasen var et populært valg blant russiske aristokrater, og kom seg ikke utenfor Russland før 1990-tallet. De er omtrent på størrelse med chihuahuas.

#21: Saluki

salukiSaluki, eller persisk mynde som den også kalles, er en av de eldste rasene på jorden, og man tror den ble avlet frem omtrent 6 000 år før vår tidsregning. Skjønnheten til denne hunden var satt så stor pris på i det gamle Egypt at mange salukihunder er funnet mumufisert ved siden av faraoene.

#22: Tibetansk mastiff

tibetansk1 tibetansk2Denne pelsballen var, og er fortsatt, brukt til å beskytte klostere i Tibet. Med den tykke pelsen og en vekt på 80-85 kg, er denne hunden som skapt for å overleve vintrene i Sentral-Asia.

#23: Västgøtaspets

vallhund1 vallhund2Vikinghunden har vært til i mer enn 1 000 år. Den ble opprinnelig avlet frem for å gjete og vakte hus her i Skandinavia. Denne hunden elsker mennesker og oppmerskomhet!

#24: Tsjekkoslovakisk ulvehund

vlcak vlcak2Tsjekkoslovakisk ulvehund er det nærmeste man kan komme å eie en ulv. Denne rasen har bare eksistert siden 1955, da Schafere ble krysset med ulver. De er like vennlige som Schafere men har ulveinnstinktene og elsker å være i en flokk.

Skribent: shareme