Hunden er vår beste – og eldste – venn

Hunden har som kjent vært menneskets beste venn i utrolig mange år. Ja, faktisk så fant man i Sibir her om året en frossen hundevalp som mange tror er den eldste hunden som noensinne har blitt oppdaget. Den lille tassen var nesten helt intakt. Han hadde ligget frossen i tundraen helt siden han trakk sitt siste pust, og så ut som han helt nylig var gått bort. Det ble anslått at han faktisk var hele 18 000 år gammel. Forskerne som fant ham, ga ham navnet Dogor. Han er en skikkelig skjønn hjerteknuser. Det spekuleres i om han enten var en av de aller første hundene som ble holdt av mennesker, eller om han kanskje var et tidlig ledd i overgangen fra vill ulv til tam hund. Uansett er det ingen tvil om at valper var vel så søte for mange tusen år siden som de er den dag i dag!

[YTTOPP]3dcli9i_pvA[YTBUNN]

Hunder har spilt viktige roller i hverdag, fest og fritid gjennom alle de utallige generasjonene vi og hunder har holdt sammen. I alle slags kulturer, kunstformer og medier har vi gitt hunden en fremtredende posisjon. Hunder finnes på hulemalerier rundt om i verden. Det finnes hunder i gamle Egypts pyramider (selv om faraoene for å være ærlig var katteelskere i større grad enn hundeelskere). Og i malerier finnes det bissevover i hopetall, også av den morsomme typen som viser hvordan vi mennesker ser på hunden som en forlengelse av oss selv.  

Historiske hunder

Jakthunder var viktige for våre forfedre i steinalderen. Jakthunder kunne jage vilt inn i slaktegroper eller andre feller. Her oppe i det høye nord kunne hunder få byttedyr som moskusokser til å samle seg i tette forsvarsposisjoner. Det var nemlig slik de beskyttet sine kalver mot angrep fra ulveflokken. Ulvene kunne ikke trenge gjennom en mur av digre moskusokser med sine fryktinngytende horn. Men, når de dannet forsvarsmur mot menneskenes hunder ble de jo enkle skyteskiver for jegere med pil og bue. Takk, bisken!

I Romerriket ble hunden brukt i krig. Forgjengerne til dagens mastiffer og rottweilere ble brukt i første angrepsrekke for å spre panikk blant fienden. Det er jo ikke vanskelig å forestille seg at krigerske barbarer ble ganske så skjelven når en hel hærstyrke av angrepshunder kom bjeffende mot dem!

Andre nyttige bisker

Gjeterhunder har også en gammel historie. I alle land der mennesker har holdt buskap har hunder hjulpet til med å holde orden, og beskytte husdyrene fra ville rovdyr. 

Mange av dagens kjæledyr har forfedre som var alt annet en kjælne. Bulldoggen har navn etter en ganske så grufull gammel skikk. Den hadde nemlig som jobb å slåss mot okser for folks forlystelse. Heldigvis er dagens bulldogger altfor late til å finne på noe sånt!

Faktisk var puddelen også en arbeidshest i sin tid. Før de ble skjødehunder var pudler jakthunder som spesialiserte seg på å hente fugler som ble skutt langs elver og innsjøer. De er den dag i dag gode svømmere. Selv om de fleste ikke liker å ødelegge frisyren med våt pels!

Skribent: admin1