Allergi – fiks inneklimaet

Klør det i øynene? Renner det fra nesen, men du har sjekke temperaturen og den er helt grei? Du har tatt paracet, men det har ikke hjulpet? Vel sannynligheten for at du er allergisk er dermed stor. Eneste sikre måten du kan sjekke det ut er ved å dra til legen og avgi en blodprøve. Men er du allergisk så er inneklimaet det første man bør fikse opp i. Vi gir deg 15 gode råd.

Man er mange timer inne hjemme og der bør man ha det best mulig.

15 råd:

1. Luft ut med gjennomtrekk 5-10 min. 3 ganger daglig.

2. Rengjøring en gang i uken gir bedre inneklima. Rengjøring reduserer mengden av støv som kan inneholde virus, bakterier, støvmidd osv. Husk at allergien ikke fjernes av rengjøring, men den reduseres. Husk å lufte ut under og etter rengjøringen.

3. Skal det røykes – skjer det alltid utenfor.

4. Fuktighet øker risikoen for muggsopp, så sørg for at du har god isolering og at inneklimaet ikke har for fuktig luft. God ventilering hindrer at det blir for mye luftfuktighet.

5. Tøy tørkes helst utendørs, da det gir fukt i boligen.

6. Temperaturen bør være lik i alle rom – minst 20 grader, fordi det sikrer en lav luftfuktighet. Luftfuktigheten bør ligge mellom 35-60 %.

7. Åpne vinduet på badet etter at du har brukt det og tørk opp.

8. Unngå parfyme til barn da det kan gi allergi.

9. Alle pelsdyr kan gi allergi.

10. Når du skal male huset innvendig så sjekk innholdsfortegnelsen på malingspannet. Unngå maling med methylisothiazolinone (MI) da dette stoffet er allergifremkallende.

11. Vask dyner og puter ved 60 grader 4 ganger i året. Tørk dyner og puter i tørketrommelen. Husk at kosedyret også skal ha 60 grader.

12. Rullemadrasser vaskes 6-12 ganger i året ved 60 grader.

13. Sengetøy vaskes ved 60 grader ca. hver 14. dag.

14. Sørg for at madrassen kan frigjøre fukt dvs. sengen skal stå på bein (ikke på gulvet) og den bør ha lameller, det bør ikke være noe under sengen slik at fukten kan bli frigjort.

15. Og en god unnskyldning for ikke å re opp sengen (umiddelbart etter man har sovet) – sengen skal luftes for å bli kvitt fukt.

«Snuffs-Snuffs» lykke til.

Skribent: admin1